Sve što ste želeli da znate o vinu

Crno vino ukusnije ukoliko se pije uz muziku Džimija Hendriksa ili sastava “The Rolling Stones”, dok belo vino takođe ima svoj muzički ukus, pokazalo je istraživanje škotskih naučnika sa Univerziteta u Edinburgu.

Ukus crnog vina dolazi do izražaja uz muziku Džimija Hendriksa, dok se za potpuno uživanje u ukusu belog vina preporučuju pesme Kajli Minog ili Tine Tarner.

Pampur je kao zatvarač za boce nastao krajem 17. veka.

Irci veruju da su vile izuzetno naklonjene dobrom vinu.  

Od 400 vrsta hrasta samo se 20 koristi za izradu vinskih buradi.
- Kolika je idealna temeratura vina?
- Treba li korstiti dekanter?
- Zašto treba kovitlati vino u čaši pre ispijanja?

IZVOR: Wine Style

Poslednjih godina svedoci smo velikog porasta ponude uvoznih vina na  našem tržištu i činjenice da kvalitet postaje odlučujući faktor prilikom izbora. Zahvaljujući toj tendenciji u prilici smo da uživamo u nekim izuzetno kvalitetnim vinima, a koliko su neka od tih vina popularna u Srbiji i kakav im je odnos cene i kvaliteta prikazaćemo u narednim brojevima. U ovom malom istraživanju tržišta veliku pomoć dobili smo od sommeliera i menadžera nekoliko prestižnih beogradskih restorana, koji su među vodećima kada sje izbor kvalitetnih vina u pitanju.

Imate karijes, a ne volite da idete kod zubara? Problem možda možete da rešite pijući vino.

Načina da se zaradi na Internetu ima neverovatno mnogo. Jedan od zanimljivih i veoma unosnih poslova je prodaja "vinskih" internet domena.

U događaju koji se zbio prošlog vikenda u Vašingtonu, večeru, koju je grupa ljudi organizovala u dvorištu, prekinuo je maskirani provalnik sa pištoljem u ruci.

Poznato je koliko su Italijani poznati po osećaju za lepo. Najbolji dizajn, moda, arhitektura, italjanska kuhinja, muzika , film... Koliko li je samo divnih stvari na svetu koje se vezuju za ovu zemlju. Ako svemu ovome dodamo i poznatu italijansku strastvenost, onda i ne čudi što mnogi misle da i najbolja vina dolaze upravo iz Italije.

Da li želite da naučite da degustirate vino kao što to rade pravi znalci?

Zagledanje vina u čaši, kovitlanje, mućkanje, njuškanje... sve to deluje prilično komplikovano i, možda, čak, liči na snobizam, ali je tradicionalna tehnika probanja vina zapravo zasnovana na zdravom razumu. Radi se, naime, o tome da na trenutak zastanete, razmislite i obratite pažnju na to kako vino utiče na sva vaša čula, od vida i mirisa, do ukusa, kao i na ukupan utisak koji ostavlja na vas nakon što ste ga popili.

Dakle, zgrabite flašu i vadičep, sipajte nešto lepo u čašu i naučite da uživate u vinu kao pravi stručnjak.

DA LI STE ZNALI?
  • da je najskuplje prodato vino u istoriji 200 godina star Chateau d'Yquem
  • da i poznati imaju svoje vino!
  • da je prvi šampanjac napravio francuski monah Dom Perinjon
  • da je neko rekao :"U vinu je mudrost...

Iako je šampanjac jedno od najpoznatijih pića na svetu, verujemo da je vrlo malo onih koji su ga zaista probali. Svi znamo da bez šampanjca ne moze proći ni jedna Nova Godina, ni jedna svadba ili bilo koji svečaniji trenutak u životu savremenog čoveka. Kako je onda moguće i dalje tvrditi da većina nije probala šampanjac? Pa, evo objašnjenja za ovu, ali i za ostale najčešće zablude o šampanjcu.

Verovatno ste nekad na filmu, a možda i u stvarnom životu čuli da neko postavlja konobaru pitanje koje se odnosi na godinu berbe, i to uglavnom ima za cilj da nas navede na pomisao da ta osoba dobro poznaje vina. Ako vam se takva situacija dogodila u stvarnom zivotu, onda ste verovatno postiđeno ćutali, smeškali se i čekali da umesto vas prijatelj znalac izabere vino, žaleći što o tome ne znate ništa.

Treći četvrtak u novembru svake godine je za poznavaoce vina širom sveta asocijacija na Novi Božole (Beaujolais Noveau). Degustacija mladog crvenog vina voćnog ukusa, napravljenog od sorte Game u jednom od poznatijih francuskih vinskih regiona - Božoleu, po kome je i dobilo ime, tradicionalni je praznik, ne samo u Francuskoj, nego u celom svetu.

Nije poznato kada je čovek popio prvu čašu vina, ali jedno je sasvim sigurno, oduvek ga je smatrao Božjim darom.

Postoje razne legende o tome ko je i kada zasadio prvo seme ovog božanskog pića. Jedna od njih je priča o persijskom kralju Djemu.

Ova oznaka na vinima vas, pretpostavljam, asocira na nešto skupo, posebno, kvalitetno, na neki način i ekskluzivno. U jednu ruku (najčešće) mogli biste biti u pravu, a u drugu, baš i ne.