Vinski lavirint

Vinski lavirint u podzemlju Petrovaradinske tvrđave

 

Vinski lavirint u podzemlju Petrovaradinske tvrđaveManifestacija Vinski lavirint, na kojoj će posetioci moći da uživaju u vinima koja će predstaviti trideset vinarija iz šest zemalja, biće održana u subotu, 23. oktobra 2010. od 17 sati u podzemnim vojnim galerijama Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu.

Nakon uspešno održanog prošlogodišnjeg Vinskog lavirinta, Udruženje Interfest u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, Muzejom grada Novog Sada i Srpskim narodnim pozorištem, organizuje i ovogodišnju manifestaciju posvećenu promociji vina i Podzemnih vojnih galerija.

Posetioci Vinskog lavirinta, imaće priliku da u bajkovitom ambijentu podzemnih vojnih galerija, za ovu priliku specijalno osvetljenih, uz zvuke tamburaša, prošetaju čitavom trasom renoviranih podzemnih hodnika u dužini od 1200 metara. Šetnja kroz podzemlje biće interesantna jer će posetioci na svom putu od ulaza ispod Petrovaradinskog sata, do izlaza koji se nalazi iza zgrade Muzeja grada, moći da zastanu u sobama gde ih očekuju vinari i tamburaši. Na svom putu kroz lagume, posetioci će sretati mladiće i devojke obučene u kostime sa kraja 18.veka, a stalna izložba u pozdzemlju će im omogućiti da se upoznaju sa istorijom podzemlja i njegovom nekadašnjom namenom.
Trideset odabranih vinarija iz šest zemalja biće raspoređeno u četiri sobe koje su jedna od druge udaljene i po par stotina metara, pa će tako svaka vinska soba biti priča za sebe. Iako će na Vinskom lavirintu biti izloženo više od 200 vina koja se veoma razlikuju jer dolaze iz 20 vinogorja, vinari su jedinstveni u želji da šarmiraju što veći broj novosađana i da baš njihovo vino bude apsolutni hit ovogodišnje noći vina u podzemlju Petrovaradinske tvrđave.
Ulaznice,čaše i vaučere za degustaciju za Vinski lavirint posetioci mogu da kupe na ulazu (ispod Sata). Cena ulaznice je 200 dinara, cena degustacione čaše 150, a vaučera za degustaciju 50 dinara.
Stalna temperatura u podzemlju je 12 stepeni, damama predlažemo ravnu i udobnu obuću, a svim posetiocima da se kreću samo osvetljenim hodnicima jer je ukupna dužina podzemnih hodnika preko 16 kilometara i sastoji se od tridesetak lavirinata raspoređenih u nekoliko nivoa.